Kaip išsirinkti virtuvinį peilį?

Kaip išsirinkti virtuvinį peilį?

Šiame staipsnyje aptarsime pagrindinius peilių tipus, kuo jie panašūs, kuo jie skiriasi, bei kokiems darbams jie skirti.  

Šiandien parduotuvėse peilių gausa ir pasirinkimas gali lengvai apsukti galvas. Todėl, kad padėtume apsispręsti, kokio peilio Jums tikrai reikia, šiame straipsnyje aptarsime pagrindinius peilių tipus, kokiems darbams jie naudojami ir kuo jie skiriasi. 

1. Šefo peilis (angl. Chef's knife).

Tai pats būtiniausias ir universaliausias peilis iš visų. Su juo atliekama apie ~95% visų maisto ruošos darbų. Peilio pavadinimas kilo nuo šefo profesijos, nes tai yra pagrindinis visų šefų ir virėjų peilis. Ko gero yra tik labai maža dalis darbų, kuriuos šefo peilis įveikia sunkiai. Šie peiliai, palyginus su kitais peiliais, kurie yra puikūs tik tam tikroje darbų kategorijoje, yra geri daugelyje maisto ruošos darbų. Šio peilio geležtė dažniausiai būna maždaug 20 centimetrų ilgio ir 4 centimetrų pločio (kai kurių modelių peilių geležtės gali būti ilgesnės nei 30 cm ilgio), šiek tiek lenkta geležtės viršutinė dalis ir didesnio lenktumo geležtės pjaunamoji dalis. 2 pagrindiniai vakarietiško tipo šefo peilių stiliai yra vokiški ir prancūziški. Pagrindinis šių dviejų peilių stilių skirtumas yra geležtės pjaunamosios dalies lenktumas. Vokiškų peilių geležtė yra tolygiau lenkta per visą geležtės ilgį, o prancūziškų peilių geležtė yra tiesesnė nuo peilio galo ir daugiau užsilenkianti peilio priekyje. Aukštos kokybės šefo peilis yra puiki investicija, nes tai yra daugiausiai naudojamas peilis. Jį galąsti reikės rečiau, o taip pat geras šefo peilis gali tarnauti visą gyvenimą. 

Kiti šefo peilių stiliai.

Japoniški gyuto - tai japoniška vakarietiško (prancūziško ar vokiško) šefo peilio versija.

Santoku - tai japoniškas šefo peilis. Šio peilio išvaizda skiriasi nuo įprasto šefo peilio. Santoku peilio geležtės viršutinė dalis yra kur kas daugiau lenkta ties peilio priekiu. Tai akivaizdžiai matosi lyginant santoku ir vakarietiškus šefo peilius.

Kiniškas šefo peilis absoliučiai skiriasi nuo visų kitų šefo peiliu ir labiau primena kapoklę.   

Kiritsuke - šiek tiek panašus į šefo peilį, tačiau su mažiau lenkta pjaunamąja geležtės dalimi. Taip pat šio peilio višutinioji geležtės dalis baigiasi aštresniu kampu, nei kiti šefo ar santoku peiliai. Jie mažiau tinka didelio diapozono pjaunamąjam judesiui, tačiau geriau tinka spaudžiamąjam pjovimui. Tradiciškai buvo naudojami tik vyriausiųjų virtuvių šefų kaip statuso simbolis ir sudėtingesnio naudojimo nei įprastiniai šefo peiliai. 

2. Dantytas arba "duonos" peilis (angl. Serrated Knife)

Šie peiliai per daug nesiskiria vienas nuo kito ir pagrinde atlieka tą pačia funkciją. Jų dantyta geležtė veikia kaip pjuklas. Dažniausiai naudojami kepinių pjaustymui, tokių kaip: duonos, pyragų ar kitų konditerinių kepinių. Šie peiliai yra skirti atlikti pjovimo veiksmą "pirmyn ir atgal' per daug nespaudžiant produkto. Šis peilis skirtas pakankamai specifiniams darbams, tačiau nėra kito lygiaašmenio peilio, kuris galėtų jį pakeisti.

3. Pagalbinis šefo peilis (angl. Petty Knife)

Pagalbinis šefo peilis yra maždaug 12-15 centimetrų ilgio. Jis skirtas mažesniems ir kruopštesniems maisto ruošos darbams, kur šefo peilis atrodytų per didelis ir ne toks patogus. Šie peiliai puikiai tinka mėsos atskyrimui nuo kaulo, mėsos valymui ir net žuvies filetavimui (nors šiems darbams yra ir dar labiau specializuoti peiliai), taip pat tam tikrų daržovių ar vaisių apdirbimui. 

4. Daržovių peiliukas (angl. Paring Knife)

Daržovių peiliukų geležtės ilgis dažniausiai būna apie 8 centimetrus. Šie peiliukai yra skirti mažoms ir kruopščioms užduotims tokioms kaip: daržovių valymas ir lupimas, mažų daržovių ir vaisių apdirbimas ar išpjaustymas. 

5. Pjaustymo peilis (angl. Slicer)

Tai ilgas ir siauras peilis skirtas kruopščiam pjaustymui. Jis turi būti ypač aštrus! Su šiuo peiliu lengvai atpjausite plonus mėsos ar žuvies gabaliukus. Japoniški tokio tipo peiliai dar kartais vadinami sushi peiliais. Šių peilių japoniškas atitikmuo yra Yanagiba peilis. Jie gali būti vienpuse (viena pusė lygi, o kita pagaląsta didesniu kampu) arba dvipuse geležte (galandama iš abiejų pusių vienodai). Šie peiliai yra delikatūs ir jautresni sunkioms darbo sąlygoms, todėl nėra tinkami darbams, kurie reikalauja didesnės spaudimo jėgos ar pjovimo per kietas produkto vietas (tokias kaip kaulai ar sąnariai). 

6. File peilis (angl. Filet Knife)

File peilis, kaip išduoda jo pavadinimas, puikiai tinka žuvies išpjaustymui. Skirtingai nei kitų peilių, šio peilio geležtė yra ypač lanksti, dėl to leidžia pilnai priglusti prie kaulinio paviršiaus ir atskirti didžiausią žuvies file dalį. Šis peilis netinka darbams su kietais maisto produktais dėl savo geležtės lankstumo.

7. Nukaulinimo peilis (angl. Boning Knife)

Šis peilis, panašiai kaip file peilis skirtas darbui su žuvimi, skirtas nukaulinti mėsą t.y. atskirti mėsą nuo kaulo. Šis peilis nėra lankstus, kaip file peilis. Taip pat šis peilis dažnai naudojamas mėsos valymui nuo perteklinių riebalų ar plėvių. Šis peilis yra skirtas pakankamai specifinėms užduotims, nes kitus darbus su juo atlikti yra nepatogu. 

Yra dar daug skirtingų tipų peilių, tačiau šie yra pagrindiniai, kurie, tikimės, leis jums legviau suprasti, ko iš tikrųjų reikia Jums. 

Mūsų siūlomą peilių pasirinkimą galite pamatyti paspaudę šią nuorodą.

  • Prenumeruokite mūsų naujienas ir gaukite 10% nuolaidą!

    Bendraukime